Напевно багато хто з нас люблять це блюдо італійців. Піца – найпопулярніша їжа в світі, хоча ні, найпопулярніший продукт – гамбургер. Але все ж піца не здає позицій і в будь-якому більш-менш великому місті знайдеться з десяток піцерій. Десь смачніше, десь ні. Але піцу просто приготувати самим!
Піца – НЕ піца, якщо вона без тесту! Тому для початку приготуємо тісто. Тісто має бути дріжджовим. Хто найледачіших може сходити в магазин, а хто не хоче магазинного, той може приготує його сам. Так ми і поступимо.
Для початку візьмемо дріжджову закваску (ну або просто дріжджі по-іншому) і, замісивши її в двох столових ложках теплої води (а краще молока), залишаємо в теплі хвилин на 10-15. У цей час нам треба просіяти борошно в глибоку тарілку. Можна і без просіювання, але тісто вийде вже не те. У центрі нашої гірки борошна ви робимо поглиблення і вливаємо закваску, а також трохи молока. Не забудьте про сіль. Місимо тісто поки воно не дійде до такого стану, що тісто не буде прилипати до стінками миски. Утворений колобок ми, запакувавши в харчову плівку або хлібний пакет, залишаємо в теплі на годину, поки приготоване нами тісто не збільшить свій обсяг удвічі.
З покупним тестом все набагато простіше, для первинної підготовки нам достатньо його просто розморозити. Наступний крок однаковий для всіх:
Викладаємо наше тісто на гладку поверхню (наприклад, стіл або велика обробна дошка), присипану борошном, і месім його ще з хвилину. Після цієї процедури розгортає тісто, бажано тонший, форма залежить від вашої уяви. Зробивши основу, загорніть кути так, що б по периметру нашої майбутньої піци утворився бортик.
Далі нам знадобиться соус для змащення піци. Знову ж або йдемо в магазин, або творимо будинку. Найпростіший спосіб змішати столову ложку майонезу і дві ложки томатної пасти (або кетчупу). На любителя гостренького: в соус можна додати перцю чилі, або тобаско. Запам’ятайте не треба рясно покривати поверхню піци соусом, інакше тісто буде сирим і не пропечеться в повній мірі!
Створення начинки – процес творчий, тут немає чітких правил і вказівок. Робіть на свій смак! Хоча кілька начинок я б порекомендував:
Класика: спершу укладаємо нарізані кружальцями помідори. Постарайтеся порізати їх тонко – товсті скиби буде незручно їсти. Після томатів додайте в ваш кулінарний шедевр порізані сосиски (як варіант, докторська ковбаса) і копчену / сирокопчену ковбасу (приміром салямі або пепероні). Не забудьте про гриби. Зверху потріть сир.
Вегетаріанська: все, як і в минулому рецепті, за винятком того, що м’ясні вироби замінюємо на овочі: болгарський перець, маслини, цибуля.
Три сиру: також кладемо на перший шар томати. У цей рецепт раджу лише сирокопчені ковбаси. Зверху піцу посипаємо трьома сирами: гауда, чеддер і рокфор. До речі, якщо вам не до смаку сир з пліснявою, ви можете його поміняти на інший.
Не забувайте про приправи і прянощі! Для піци ідеальним варіантом будуть орегано, базилік, чебрець, чилі… Можете пошукати в магазинах пакетики з приправами, де зібрані перелічені та інші трави.
Зібравши воєдино і начинку, і основу, переходимо до запікання нашого вечері / обіду. Ставимо піцу у вже розігріту духовку, і готуємо її протягом 15-25 хвилин в залежності від температурного режиму, але в середньому вона повинна бути близько 150-180 градусів. Перевіряйте ступінь пропікання тесту.
Різати краще спеціальним ножем круглої форми, або дуже наточеним лезом звичайного. Подавати піцу рекомендується або з червоним вином, або з солодким, міцним чорним чаєм.