Стародавні греки і подумати не могли, що їх хлібна коржик стане такою різною і коханої і навіть перетвориться на якийсь культ.
Піца – одне з найпоширеніших страв у світі. Настільки популярним його роблять легкість приготування і різноманіття рецептів. Кожен може вибрати і тісто, і начинку на свій смак. Або не дотримуватися строго рецептів, а дати волю власній фантазії. А неординарний яскравий вигляд цієї страви зробить привабливим навіть буденний стіл.
Багато вважають батьківщиною піци Італію, але це не зовсім вірно. Ідея належить древнім грекам, які почали випікати великі, круглі і плоскі коржі поряд із звичайним хлібом. Для начинки використовували листові овочі, деякі види м’яса і навіть фрукти, зверху посипали спеціями і зеленню. В Італії коржі, звані “піца” були популярні серед бідняків і продавалися на вулицях і площах. Після ввезення в Європу томатів в 1522 році з’явився прообраз сучасної піци, а сир став її невід’ємною частиною лише в 1889 році завдяки неаполітанському пекареві Рафаелю Еспозіто. Знаменитий шеф-кухар використовував томати, базилік і сир, колір яких створив схожість з італійським прапором. Це змусило саму королеву Маргариту визнати піцу.
Існує безліч різних рецептів піци з урахуванням регіональних смаків і традицій. Так, в Індії для начинки використовують маринований імбир, фарш з баранини і місцевий сир; в Японії – кальмари, картопля, бекон, майонез; в Бразилії – зелений горошок. Австралійці їдять піцу з креветками і ананасами, а костариканці з кокосом. У Франції воліють бекон, цибулю і свіжі вершки.
Але самими затятими шанувальниками піци стали американці. З 1987 року жовтня офіційний оголошений місяцем піци. Щомиті в штатах з’їдається близько 350 скибочок піци, а річний дохід від продажів складає більше 3-х мільярдів доларів. Існує безліч видів американської піци, для начинки використовують найрізноманітніші продукти: м’ясо і морепродукти, гриби, овочі і фрукти, горіхи, різноманітні сорти сиру, спецій і соусів. Нью-йоркська піца має великі розміри, тонкі і гнучкі скибочки, чиказька піца – на товстому коржі, а іноді й на двох, ріжеться не тільки на клини, а й на три-чотири квадрати. Каліфорнійська містить нетрадиційні інгредієнти: паростки квасолі, моркву. арахісовий соус, а піца-гриль, рецепт якої був створений в Род-Айленді, запікається на грилі.