Класичною піцою традиційно вважаються два її види – Маргарита і Маринара. Маринара з’явилася як їжа рибалок, змушених харчуватися недорогими стравами. А Маргарита має вельми цікаву історію, і, крім того, вважається найпопулярнішим і знаменитим видом італійської піци в усьому світі.
Піца Маргарита була названа на честь дружини Умберто I.
Легенда свідчить, що королівське подружжя, прибувши в містечко поблизу Неаполя, захотіла поласувати місцевої піцою, настільки популярної у бідних верств населення. Кухарі довідалася рецепти у місцевих жителів. Тільки от втілити їх у життя їм не вдалося, незважаючи на всю майстерність і досвід.
Тоді король і королева запросили місцевого «піццмейкера», який спік трьох піци. Перша складалася з томатів, сиру моцарелла і базиліка. Це поєднання, схоже з кольорами прапора країни, дуже сподобалося королеві. Так і отримала свою назву легендарна «Маргарита».